Rendkívül fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban. Rostban gazdag élelmiszerek: zöldség, gyümölcs, natúr gabonák, müzlik, korpás pékáru, hüvelyesek, stb.
Előnyös hatásuk:
– Növelik a teltség érzetet
– Csökkentik a zsírok felszívódását
– Gyorsítja a perisztaltikát, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, megszünteti a székrekedést
– Méregtelenít, mert a nedvességgel együtt magába szívja a bélrendszerből a mérgeket
– Csökkentik a szervezet inzulin igényét
– Csökkentik a vér lipid szintjét, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
– Rákmegelőző, mert epesav megkötő hatás
– De: túlzott fogyasztása esetén
– Gátolja a Ca és Fe felszívódását
– Erjedési folyamat indul el a szervezetben, alkohol szabadul fel, rosszullétet okoz
– Fontos fokozatosan, kis mennyiségenként hozzászoktatni a szervezetet, mert súlyos hasi görcsöket, puffadást, rosszullétet okozhat
A személyes kalória igényt három tényező határozza meg:
- Az alapanyagcsere energia igénye
- A szabadidős és hivatásbeli energia igény
- A sporttevékenység energia igénye