Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
nkentes-nap-13
Eseménynaptár
Szeptember  2020
H K S C P S V
   
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

  • Szexualitás (25%, 8 válasz)
  • Életmód (22%, 7 válasz)
  • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
  • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
  • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
  • Civil hírek (9%, 3 válasz)
  • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

 

Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány

Szervezeti adatok

 

Név: Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány

 

Székhely címe: 5008, Szolnok Alma út 29.

Telefonszám: (06 20) 932-9842

 

E-mail cím: miertnealapitvany@gmail.com

Honlap címe: miertne.hu

Hivatalos képviselő neve: Pappné Szabó Anita  – elnök, szervezeti vezető

Célkitűzése: A felnövekvő nemzedék és családjaik védelme

Az alapítvány logója:

[kml_flashembed publishmethod=”static” fversion=”8.0.0″ movie=”logo.swf” width=”200″ height=”200″ targetclass=”flashmovie”]

Get Adobe Flash player

[/kml_flashembed]

 

A szervezet alapító okiratában szereplő célok

Fiatalkorúak és családjaik  mentálhigiénés védelme, krízis kezelése.

Szociális tevékenység, családsegítés.

Nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés.

Állampolgári és emberi jogok védelme.

Közösségfejlesztés.

Aktív kapcsolattartás a városi, megyei és országos ifjúsági, gyermekvédelmi és, családvédelmi szervezetekkel, nevelési, oktatási, szociális, valamint egészségügyi intézményekkel.

Civil szervezetekkel való együttműködés kezdeményezése és elősegítése az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében.

Kuratóriumi tagok:


Czakóné Molnár Ágnes védőnő, nonprofit manager, családterapeuta…

Hirtné Ivanics Marianna drogügyi konzultáns, szociálpedagógus

Pappné Szabó Anita szociálpedagógus, ifjúságvédelmi nevelőtanár, tanácsadó tanár, mentálhigiénés szakember, szervezetfejlesztő, pszichodráma asszisztens

Szentmártoni Olga egészség tréner, testnevelő, mentálhigiénés szakember

Varga-Dudás Ágnes szociális munkás, szociálpedagógus, szabadidő-szervező, fejlesztő pedagógus

Munkatársaink:


Gulyás Judit szociálpedagógus kriminálpedagógiai szakirányú végzettséggel, fazekas szakoktató, játszóház vezető, közművelődési szakember
Halmai Hédi könyvtáros,  földrajz tanárnő, testnevelő, egészség tréner
Modla Dezső pedagógus, mentálhigiénés szakember
Szécsi Tibor szociálpedagógus, ifjúságvédelmi nevelőtanár, tanácsadó tanár, drámapedagógus, pszichodráma vezető, mentálhigiénés szakember
Perlaki Mariann szociálismunkás, énekterapeuta
Gombkötő Ágnes munkaközvetítési tanácsadó, mentálhigiénés szakember, szervezetfejlesztő
Fróna Erika szociális munkás, szociálterapeuta, addiktológiai konzultáns
Szilágyi Gábor Ifjúsági Referens, Protokoll és Rendezvényszervező
A 2013. év közhasznú tevékenységéről szóló rövid tartami beszámoló

 

Szervezetünk szakmai tevékenységének két pillérre épülő eleme van, a humán- és a szociális segítés.

 

A humán segítés területén a következő tevékenységet végeztük: A hátrányos helyzetű fiatalok számára „Mi-Ért Necafé Ifjúsági Klub” néven szabadidős klubot működtetünk. Célunk hasznos és fejlesztő, szabadidős tevékenység felkínálása, beszélgetés, közösségi élmény nyújtása a fiatalok számára. Szervezetünk olyan körülmények között élő fiatalokkal foglalkozik, akiknél fokozottan fennáll a veszélyeztetettség lehetősége. Életvezetési tanácsadás keretében segítő beszélgetéseket tartunk igény szerint a hozzánk forduló gyermekeknek és szüleiknek. Információkkal, tanácsadásokkal segítjük a fiatalok eligazodását számukra nyitott lehetőségek között. A klubon belüli szolgáltatásokkal elősegítjük egy megtartó közösség létrejöttét.

 

Tanodai programunkat 2013 májusában indítottuk be Szandaszőlős városrészben a TÁMOP 3.3.9. pályázat keretében. A program alatt a gyermekek 1584 óra korrepetálási-, fejlesztő- önismereti foglalkozáson vesznek részt. Ez hetente 21 órát jelent. A foglalkozások egyéni és csoportos bontásban történnek. A tanoda működése szoros kapcsolatban van az iskola-szülő-tanoda hármasával. A családjaik részére állandó elérhetőségi lehetőséget kínálunk fel a hatékony életvezetés elérése miatt. Az állandó kapcsolattartás személyes megkereséseken keresztül, családlátogatás, valamint a nyitott tanodai programokon keresztül valósul meg. Programunk fontos eleme, hogy a szülőknek is nyújtunk szolgáltatásokat: mentális-, életvezetési- és informatikai fejlesztés keretében. A program során több kulturális élményt biztosítunk a célcsoport számára. 2013-ban a következő helyekre látogattunk el: Eger, a szolnoki Hadtörténeti múzeum, Tisza Mozi, Martfűi fürdő, Színház látogatás 2 alkalommal. A 2013-as évben 1 nyitott tanodai programot és 1 tanodai workshoppot tartottunk az érdeklődők számára. Egyéb programjaink voltak még a Télapó és Karácsony megünneplése. Munkánk során nagy hangsúlyt helyezünk a szakmai együttműködésekre, több tanodával is jó kapcsolatot ápolunk.

 

A NCSSZI ( a  Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet ) – Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság, mint az EURODESK magyarországi központja és a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány együttműködésben dolgozik az EURODESK fiatalokat érintő információinak a fiatalokhoz és szervezeteikhez, illetve a velük foglalkozó szakemberekhez és szervezeteikhez történő eljuttatása céljából. Ifjúsági felkereső tevékenységünk során informáljuk a fiatalokat az Európai lehetőségekről, ami segíti őket tanulmányaikban, önkéntes munkájukban. Munkánk során az Európára való érzékenyítés szemléletét erősítjük. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei olyan ifjúsági közösségeket kívánunk elérni, ahol még nem hallottak az EVS-ről (European Voluntary Service- Európai Önkéntes Szolgálat). A Szolgálat célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ez által önmaguk, személyiségük fejlesztésére. Eurodesk Hálózati Projekt keretében egy Eurodesk képzést valósítottunk meg 2013. februárjában, konzorciumban a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesülettel. Szolnokon. Fogócska elnevezésű programunk alkalmával a Szandaszőlősi fiatalokat értük el és játékos feladatokkal keltettük fel a figyelmüket az európai kultúra sokszínűsége iránt 2013 májusában.

Beindítottuk a főiskolán a Betlehem István Szakkollégium segítségével a tájékoztató irodánkat, a főépület 37.-es irodában, ahol igen modern körülmények között tudjuk fogadni az érdeklődő főiskolásokat, rendezvényeink során több középiskolás csoportot is fogadtunk.

Alapító tagjai vagyunk a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak. Szilágyi Gábor ifjúsági referensünk csoportvezetőként részt vett számos hazai- és nemzetközi projektben is. Az ő személyének köszönhetően a 2013-as évben elkezdődött a Színtér Ifjúsági Iroda terveinek kialakítása, amely a szolnoki Pláza Épületében üzemel.

 

Alapítványunk ismét Közösségért díjat adott át a szolnoki diákság 24 órás vetélkedőjén két közösségépítő fiatalnak. A díjnak két célja van, a díjazott fiatal munkájának elismerése, valamint a többi fiatal motiválása a közösségépítésre, amely egy megtartó erőt biztosíthat számukra.

 

Szervezetünk honlapján fórum működik, ahol munkatársaink tanácsadói tevékenységükkel állnak a lakosság szolgálatára, az általuk megkérdezett probléma megoldása érdekében. A fórumon keresztül szervezetünk mindenki számára elérhetővé vált. Weboldalunk, a drogprevenció menüpont alatt, mindenki számára hasznosítható információkat tartalmaz.

 

Alapítványunk a jogi személyisége a Kaméleon Társulatnak, amely Szolnok első szociális szakemberekből álló improvizációs színháza. A „színpadon” személyes történetek, életesemények, álmok, vágyak elevenednek meg, amelyek katartikus erővel hívják életre érzelmeinket. Olyan alkalmak ezek, amelyek családias, meghitt hangulatban telnek, előadásaink egyszeriek és megismételhetetlenek. A közönség tapasztalatokat szerezhet, tanulságokat vonhat le és vihet tovább magával az élet bármely területére. Az év során társulatunk többször játszott iskolai- és lakossági közösségekben. Előadóként részt vett A Szertelen Tavasz Programsorozatban.

 

Alapítványunk ez évben is Baba-Mama klubbot működtetett. Célunk a kismamák mentálhigiénés erősítése. Foglalkozásainkat a helyi Művelődési Házban tartjuk jó idő esetén pedig a közösségi térként funkcionáló helyi játszótérre költözünk ki. A klubfoglalkozások során egy-egy témát dolgozunk fel az édesanyákkal. Ezek a témák a családok megélt szükségleteire épültek. Klubunk fő célja az édesanyák lelki egészségének védelme, erősítése. Minden foglalkozáson az édesanyák kérdések segítségével mondhatják el gondolataikat. Ezek a válaszok kitérnek a párkapcsolatukra, a vágyaikra, a kudarcaikra, félelmeikre. Sokat tanulnak egymás megnyilvánulásaiból is.

Generációs Színház Klubunk főleg a nyugdíjas korosztályra épít. Színházunk a társadalmi kapcsolatok- és helyi problémák bemutatására fókuszál. Az előadott darabokat színházunk vezetője írja és rendezi.  A helyi közösségből összeállt amatőr társulat ebben a témakörben több előadást mutatott be a lakosságnak ez év során is.

Szervezetünk ez évben 2 szülő csoportot tartott Szandaszőlősön. Nagyon fontos eredmény, hogy ezek között az emberek között kialakultak kapcsolatok, így a csoport befejezése óta is találkozgatnak. Fontos célunk volt az egészséges családi kommunikációban való segítségnyújtás, mely képessé teszi őket a harmonikus családi életvezetésre, valamint a csoporttagok eligazító, támogató forrásainak a növelése a deviáns irányba haladó hatásokkal szemben mentális egészségük növelése érdekében. Ehhez megfelelő segítséget kaptak sajátélmény és társaik visszajelzései, csoportvezetők visszatükrözései által. Mindenkinek lehetősége volt az önreflexióra. Sokat gondolkodtak a családi kapcsolatrendszereiken, viszonyulásmódjukon.

 

A TÁMOP 6.1.2. pályázat keretében Szandaszőlősön veszteséget feldolgozó csoportot indítottunk el. A csoportban mindenki kivétel nélkül veszített már el egy olyan családtagot, aki közel állt hozzá. A sírás egy természetes válasz volt azokra a külső ingerekre, amik mélyebb ponton érintettek a csoporttagokat. A csoport hatására ismét képesek lettek tisztán látni a körülöttük lévő dolgokat, eseményeket, mentálisan jobban érezték magukat.

 

2013.októbertől decemberig zajlott a  gyermekvárásra, a szülésre, szülőségre való felkészítő csoportunk a komplementer medicína hatékony, ám egyáltalán nem ismert eszközeinek bemutatása, alkalmazásának megtanítása volt a cél. Az első turnus 6 alkalommal 2 hetente 2 órában találkozott. A csoportra 10 várandós anyuka érkezett, mindannyian első babájukat várták.

A transzgenerációs rendszertanácsadás, a Hellinger-i Családállítás csoportunkban a családi problémák megoldásának legújabb formáját érhetik el térítésmentesen a csoporton résztvevők.
Generációkon átörökített lelki problémák oldása, mely párkapcsolati problémában, gyermeknevelési gondokban, betegségek manifesztációjában jelenik, meg és nem lehet őket megoldani a tudatos szinten.  A kezdő kör után minden alkalommal 1 csoporttag téma állítása történik. A hatás azonnali is lehet, de néhány hét után a mindennapi életben történő változásokról számolnak be.

 

A menopauza tüneteinek csökkentésének lelki és fizikai lehetőségeinek megismertetése. Csoportfoglalkozások a Civil Házban zajlottak. Az első csoport 2013.októberében indult és decemberben zárult. Az alkalmak elemeit gyakoroljuk, és a mindennapi életbe beilleszthetően integráljuk. Nagyon hasznosnak ítélik ezt a csoporttagok és alkalmazzák a megtanultakat.

 

A TÁMOP 5.5.1 pályázaton keresztül 60 Szandaszőlősi családot keresett fel kollégánk. Célja a családi erőforrások növelése keretében, a mindennapi problémák, nehézségek meghallgatása volt, továbbá, feltérképezte, hogy hogyan és miként lehetne ezeknek a családoknak segíteni. Elmondása szerint nem csak olyan családokat keresett fel, akik nehéz anyagi és szociáliskörülmények között élnek, hanem célja volt a középréteg megkeresése is. Ezek a családok kívülről rendezett körülmények között élnek, de mélyebben elbeszélgetve felszínre kerültek a mindennapi nehézségeik.  A beszélgetések célja volt, hogy a családok megtalálják hasznosítható erőforrásaikat, megküzdési stratégiájuk ez által megnőtt.

 

 

Kamasz fiataloknak szóló szemléletformáló foglalkozásokat a Sipos Orbán Szakiskola és kollégium valamint a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Pálfy – Vízügyi Tagintézmény diákjainak tartottuk. Témáink voltak a Szerelem-Párkapcsolat, felelős szexualitás, szexualitás kockázatai, a család. A PPt-s kivetítős szemléltetéssel színesített interaktív beszélgetés alkalmat adott a saját vélemények gondolatok megfogalmazására is a témakörök alapján. A csoport létszáma keretet engedett a beszélgetésre a nyílt érdeklődésre az őszinte megnyílásra. Értéket közvetített, formált, és alakított.

 

Családterápia/Intenzív konzultáció keretében 12 pár családkonzultációja zajlik, jelenleg a program felénél tartunk. Családterapeutánk a családterápiás iskolák módszereit használja/használta az év folyamán. Stratégiás, Élmény centrikus, Kommunikáció központú, Strukturális, Megoldásközpontú, narratív terápia, egy sor kognitív és behaviorista megközelítés, Intergenerációs megközelítések, stb., eklektikus formában való ötvözése történik a problémák megoldása érdekében.

 

Családi életre nevelés, életmód csoport a Sipos Orbán Szakiskola és kollégium 80 fő diákjának 3 turnusban történő klubszerű csoportfoglalkozása. Interaktív, PPt-s kivetítős, oktatási segédeszközök alkalmazásával színesített programok a személyi higiénétől, az egymás mellett élésen keresztül a családi életre nevelésen át a célcsoport összetétele alapján igyekszik a családi életre nevelés különböző oldalait bemutatni.

 

Mentálhigiénés segítő beszélgetés programunk a Szandaszőlősi Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Műszaki Szakközép – és Szakiskola Pálfy – Vízügyi Tagintézmény, Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium diákjai, szülői és pedagógusai számára volt elérhető. Célunk volt, hogy a kliens a segítő közreműködésével értse meg saját érzéseit, lássa át élethelyzetét, és maga találja meg a megoldást a problémára.

 

Egyéni segítő beszélgetés, életvezetési tanácsadás programunkat Szandaszőlős területén bonyolítottuk le szeptember hónapban.

 

Az év során 2 gyermekdráma csoportot tartottunk a Szandaszőlősi Általános Iskola diákjai számára. A gyermekek megérkezésükkor mindig elmondták mi történt velük az elmúlt Majd a rajzok alapján kibontakozott a játék. A gyermekek kijátszották szorongásaikat és félelmeiket a játék során.

 

Drámapedagógiai Interaktív csoportunkat a Szandaszőlősi Általános Iskola diákjai számára tartottuk. A gyakorlatok és a rögtönzések egyik sajátossága, hogy folytonos ingamozgásban vannak a reális és a szimbolikus között. A halmozódott problémák ténye nagymértékben befolyásolja a másokkal való kapcsolatokat.  A csoport tematikája előtérbe hozta a kapcsolatok kiépítését. A legegyszerűbb elemi helyzetekből kiinduló gyakorlatok jó része egy egyszerű “technikai” feladatból fokozatosan jutott el a gazdagabb, jelentősebb “testi-lelki” kapcsolatokhoz. Spontán rögtönzésekkel haladtunk előre. A gyerekek kijátszották vágyaikat és feszültségeiket. A programban 10 gyermek vett részt.

 

A szív és érrendszeri betegségekre való figyelemfelhívás, valamint összefüggése a csecsemőkori táplálással programunk 24 főt ért el Szandaszőlős területén. A professzionális előadás részletesen kifejtette a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának okait. Felhívta a figyelmet az előzetes figyelmeztető jelekre. A hallgatóság sajnos már magán is tapasztalhatta ezeket a problémákat. Irányt mutatott az egészségesebb életvitel eléréséhez. A lakosság nagyon figyelmesen hallgatta az előadást, nagyon örült annak, hogy részese lehetett egy ilyen lehetőségnek.

 

2013. november 22. Konferenciát tartottunk a Családi betegségek témakörében. A konferencia részletesen kifejtette az alkoholizmus, mint családi betegség kialakulásának okait és a játszmák tulajdonságait. Felhívta a figyelmet az előzetes figyelmeztető jelekre. A nézőket a színházi kezdéssel érzékenyítettük a problémára. Végezetül az improvizációs színház a jelenlévő közönség számára technikái által felkínálta az önismeret és saját egészségük fejlesztését. A konferencia lehetőséget adott a szakmai kapcsolatok erősítésének. Szolnok szociális intézményeiben dolgozó szakemberek nagy számban vettek részt a programon.

 

Szociális tevékenység: A hátrányos helyzetű gyerekeket, családokat, adományok osztásával segítjük, melynek keretében élelmiszer és ruházati adományokat juttatunk el a rászorultak számára.

 

Együttműködésünk más szervekkel, szervezetekkel: Egyrészt szakmai vonalon (konkrétan a segítő és prevenciós szakmához kapcsolódó szervezetekkel) működünk együtt. Valamint a szolnoki Kábítószer Egyeztető Fórum munkájában veszünk részt, a prevenciós munkacsoportban. Részt veszünk a Civil Tanács és Önkéntes Kerekasztal munkájában is.

 

Ágazati jellegű: Civilekkel való kapcsolattartás.

 

Esélyegyenlőség érdekében kifejtett tevékenységünk (társadalmi hasznosulás): Az alapítvány a tevékenységeit a legrászorultabbak részére is nyújtja.

 

Szervezetünk a Szandaszőlősért Egyesülettel konzorciumban működteti a Szociális Erőforrás Központot. Célunk a társadalmi különbségek enyhítése széleskörű társadalmi felelősségvállalás által, valamint a lakosság mentális jólétéhez térítésmentes segítségnyújtás szakembereink által.

http://eroforraskozpont.hu/

 

Kaméleon Társulat Szolnok


Szolnokon megalakult az első improvizációs társulat! Társulatunk 2010. december 12-én alakult azoknak a szakembereknek az összefogásával, akik a felnövekvő nemzedék és családjaik lelkiegészségéért tenni akarnak az improvizációs technika felhasználása által.

http://kameleontarsulat.hu

Dandé Sándor Önkéntesünk munkája

Levél Dandé Sándor Önkéntesünkről

 

Dandé Sándorról röviden írni NEM LEHET! Miért nem? Annyi jó tette van, hogy regényt lehetne írni.

Nagyon nehéz életkörülmények között élek. Velem él a 38 éves Sclerosis Multiplexben szenvedő fiam, aki már 14 éve cipeli ezt a gyógyíthatatlan terhet!

Nagyon kevés a nyugdíjunk.

Nekem amputálták a lábam, és egyéb szervi bajaim is vannak. Több szociális gondozóval találkoztam, akiknek fizetni kellett a munkájukért és semmit nem ért!

Dandé Sándor őszinte IGAZ EMBER! Hálát adok a teremtőnek, hogy Ő VAN! Intelligens, kedves EMBER!

4 lépcsőn kell feljönni a házba, amit én nem tudok megtenni, hisz kerekes székben ülök, közel 1 éve (műlábat TB-re nem tudok igényelni, pénzem nincs rá), mintha börtönben lenne az ember, nem tudok kimenni. Többen megígérték, hogy csináltatnak RÁMPÁT, hogy ki tudjak menni a házból, de csak ígéret maradt!

Dandé Sándor nem ígérgetett, hanem MEGCSINÁLTA ingyen! Nagyon szuper munkát végzett!! Megmentett a BEZÁRTSÁGBÓL!!! Szakszerűen csinálta, pedig nem is ez a szakmája! Tudva már bírhatatlan anyagi helyzetünket, semmit nem kér érte! Amit Sándor megígér, meg is csinálja! ( Ritka SZÉP EMBERI tulajdonság!) Áldott JÓ SZÍVE van! Mindenben segít! Ha lát valahol olcsó árút szól.

Köszönöm az Önkéntes Centrumnak és a Miért Ne Alapítványnak, hogy Dandé Sándort küldte SEGÍTŐNEK!

Kívánom, Sándor maradjon ilyen EMBER még nagyon sokáig, jó egészséget, szerencsét kívánok önnek, hisz olyan jóságos mindenhez értő, mint Ön, nagyon kevés ember van! Áldja meg a Jó Isten, azért a SOK JÓ CSELEKEDETEIÉRT, amit értem is tett!!! Tiszteletem, szeretetem, imáim az Öné! KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!

Maradok megkülönböztetett tisztelettel:

Kátai Klára

Szolnok, 2010. szeptember 12.


Skip to content