Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
Szécsi Tibor
Eseménynaptár
április  2024
H K S C P S V
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

 • Szexualitás (25%, 8 válasz)
 • Életmód (22%, 7 válasz)
 • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
 • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
 • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
 • Civil hírek (9%, 3 válasz)
 • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

15 hozzászólás “Szenvedély betegségek”

 • oszi:

  Sziasztok!
  Harminc éves vagyok. Szüleim dohányoztak, én is dohányozni kezdtem Idén tüdőgyulladásom volt, amit a tüdőgondozóban láttam, megrettentö volt. Átgondoltam az életem. Sokszor próbáltam előtte leszokni, nem ment. Nicorette Freshmint rágógumit vettem, ha úgy érzem cigizni lenne kedvem rágózok. Rájöttem, hogy nem kell többet lesnem, hogy hol ihatok vagy ehetek, ahol dohányozni is szabad. Nem bűzlik a lakás a füsttől. Szóval tiszta haszon a nem dohányzás. Pedig csak ráébredtem elég volt. . Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbáljon meg leszokni. Elkezdeni se érdemes, de ha már cigizel egészséged érdekében, szokj le. Fain érzés.

 • Adam:

  Sziasztok!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ha bulikban totál részeg vagyok. De máskor nem, akkor alkoholista vagyok? Vagy, ha nem vagyok alkoholista, akkor veszélyeztetve vagyok?

  • Kedves Adam!
   Kérdéseidre a válasz nem olyan egyszerű. Sok mindentől függ. Például attól , milyen gyakran bulizol. Naponta, hetente, havonta, vagy évente. Valamint, van-e alkoholista a családodban, mert azok a veszélyeztetettebbek az alkoholizmusra, akiknek családtagjaik között is van alkoholista. Bár ettől függetlenül bárki rabja lehet az alkoholnak. Én most így azt mondanám, hogy még bármerre haladhatsz. Ha szeretnél konkrétumokat, írj magadról a miertnealapitvany@gmail.com-ra, akkor megkeressük, hogy és miben tudunk neked segíteni.

 • Janka:

  Sziasztok! Nagyon szeretném kipróbálni a drogot, eldöntöttük a haverokkal, hogy szilveszterkor sort kerítünk rá! Ha kiderül, hogy valaki drogozott, lesz-e priusza?

  • April:

   Kedves Janka!
   A törvény két nagy magatartáscsoportot tekint kábítószerrel visszaélésnek. Megkülönböztet ún. fogyasztói és terjesztői típusú magatartásokat. Az egyes magatartási fajtákat e csoportokon belül úgynevezett elkövetési magatartásoknak nevezzük. A terjesztői típusú magatartások szigorúbb büntetőjogi megítélés alá esnek. Bizonyos súlyosbító körülmények, mint (pl. üzletszerűen, vagy fegyveresen, esetleg bűnszövetségben való elkövetés) megléte esetén a büntetési tétel nagyobb az egyes kategóriákon belül.

   Ami a fogyasztói típusú magatartásokat illeti, a törvény a következőket sorolja fel: termesztés, megszerzés, előállítás, tartás, ország területére behozatal, onnan való kivitel, vagy ide tartozik a drog az ország területén való átvitele is. Különösebb magyarázatra legfeljebb a megszerzés szorul – ez a birtokba-jutást jelenti, akármilyen rövid időre. Ezen elkövetési magatartás segítségével lehet a fogyasztást büntetni, hiszen akinek a szervezetében drog mutatható ki, az korábban meg is szerezte. Akivel szemben kábítószerrel visszaélés bűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, a rendőrség gyanúsítottként hallgatja ki minden esetben. Ez igazán súlyos jogkövetkezményekkel jár, többek között azzal, hogy az ún. bűntetteseket nyilvántartó rendszerbe kerül be, amelynek útján további következményeivel kell számolni. Ha valakit gyanúsítottként hallgatnak ki, ujjlenyomatot vesznek tőle minden esetben, valamint a nyilvántartásba széles körben kerülnek rögzítésre a személyes adatai.

 • Dóra:

  Egy aggódó anyuka vagyok, mert nem tudom, hogy vehetném észre a gyerekemen, hogy drogozik-e? Mostanában olyan furcsán viselkedik, állandóan a szobájában van, nem engedi takarítani, és alig akar velem beszélgetni? Nem látok rajta semmi furcsát, de az anyai ösztönöm azt súgja, hogy baj van?

 • April:

  Kedves Aggódó Anyuka!
  Mielőtt a szerhasználat jellegzetes tüneteiről beszélnénk, érdemes figyelembe venni a következő – nem elhanyagolható – szempontokat, és utána tanácsos elbeszélgetni a gyerekkel, majd segítséget kérni szakembertől.
  A droghasználók legtöbbször igen jól tudják szabályozni viselkedésüket, hiszen egy „gyakorlott” drogos tudja, hogy mikor múlik el az adott szer hatása. Így az avatatlan szülő, pedagógus gyakran semmit sem vesz észre. Sok esetben volt példa arra, hogy egy injekciós droghasználat (napi több szúrás ellenére is) több évig rejtve maradt a szülők előtt.
  Könnyű összekeverni a kábítószerezésre utaló jelek némelyikét a serdülés normális, jellegzetes tünetével (pl: nem mond el mindent, titkai vannak, szélsőséges érzelmek, az önértékelés zavara, a másokkal való kapcsolat zavara stb.). Győződjünk meg róla, hogy nem valami más okozza-e a problémát, ne ítéljünk elhamarkodottan!
  Sokszor a gyanakvás, a bizalmatlanság titkok táptalaja, ami elősegíti a drogozás fennmaradását vagy akár súlyosbodását. A különféle „vizsgálódások és kutatások” mindkét fél számára lelkiismeret furdalásos helyzetet okoz, ami a drogos viselkedést elősegítheti.
  A szerhasználat felismerése szempontjából a legfontosabb a kommunikáció, a beszélgetés, amit semmilyen tárgyi információ beszerzése nem pótolhat!
  Mint szó volt róla, gyakran nagyon nehéz észrevenni a szerhasználatra utaló jeleket, különösképp az első próbálkozások idején, amikor csak alkalmanként fordul elő. Az alábbi jelek figyelmeztethetnek bennünket:
  Pszichés tünetek:
  – gyors hangulatváltozások (pl.: a jókedv hirtelen átcsap morcos, levert, gyanakvó hangulatba)
  – szokatlan ingerlékenység, idegesség vagy agresszivitás.
  – közöny
  – álmatlanság, alvási zavarok
  – a figyelem és a koncentrációs képesség zavara
  – térbeli és időbeli tájékozódási zavar
  – indokolatlan fáradtság, kimerülés
  – indokolatlan félelem- vagy pánikérzés
  Testi tünetek:
  – beesett arc, elszíneződött bőr
  – ismeretlen eredetű tűszúrásnyomok a test felszínén
  – szájszárazság, orrfolyás
  – túlzott érzékenység külső ingerekre (pl.: fényre, zajra, fájdalomra)
  – étvágytalanság, erős fogyás
  Magatartásbeli változások:
  – túlzott költekezés, kölcsönkérés
  – pénz ill. egyéb értékek eltűnése
  – a korábbi érdeklődés csökken
  – titkolózás zárkózottság
  – a családon belüli kapcsolatok megromlása
  – cél nélküliség, üresség érzése
  – saját maga és környezete elhanyagolása
  – új, ismeretlen barátok titkolása, a régiek elhanyagolása
  – kimaradozás az iskolából (ill. a munkahelyről)
  Gyanút keltő használati tárgyak:
  – alufólia-darabkák vagy többszörösen összehajtott kis „borítékok”
  – színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek
  – féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta
  – száraz növénydarabkák a zsebben, igazolványtartóban
  – injekciós felszerelés, letört cigarettaszűrő, citrompótló
  – megégett, kormos aljú, meghajlított kanál
  – nagy melegben is hosszú ujjú felsőrész viselése

 • Anti:

  Nem túl sokat füvezek, különösen nem akkor, amikor iskolaidő van. Az elmúlt évben talán havonta egyszer, ha rágyújtottam. Azonban most, hogy jött a tél, depis idő, nehéz megállni, hogy ne szívjak. Aggódom, hogy ez talán rossz hatással lesz a jövőbeli tanulási képességeimre. Van ok az aggodalmamra.?

  • April:

   Kedves Anti!
   A füves ciginek hosszú távú hatásai vannak, amely komoly problémákat okozhat az agyban, a memóriádban: megváltoztathatja a magatartásod, és ronthatja a tanulási képességed. Azonban azoknak a tiniknek, akik csak időszakos felhasználók, sokkal inkább oda kell figyelniük a füves cigi rövid távú hatásaira, és arra, hogy a füvezés milyen változást eredményez az ember mindennapjaiban. Így hát kérdésedre a válaszom, van okod aggodalomra.

 • Berkó:

  Sziasztok! Jó párszor ha a haverokkal vagyok elszokunk szívni egy pár Marihuánás cigarettát. Két napja este mikor hazaérek, arra gondolok, hogy mennyire jó lenne egy slukkot elszívni, most akkor már függő vagyok?

  • April:

   Kedves Berkó!

   Vitatott kérdés, hogy a marihuána fizikai függőséget okoz-e vagy sem. Választ adni nem könnyű, kutatók szerint azonban azoknál, akik rendszeresen használnak marihuánát, fizikai és társadalmi függőség alakulhat ki.
   Függőség
   A függőség jelei gyakran nem észrevehetőek. Azok, akik rendszeresen használják a marihuánát, egy idő után folyamatosan a drogra gondolnak, és arra, honnan szerezhetnék be azt. Aztán folyamatosan több-több anyag kell, hogy a használók újra érezzék a szárnyalást.

   Az utóbbi időben megnőtt azok száma, akik rehabilitációs központokat keresnek fel, hogy le tudjanak szokni a marihuánázásról. Sajnos sokan, akik eleinte „még csak” füves cigit szívnak, a későbbiek során már az erősebb drogokat keresik, a marihuána rendszeres, s hosszú időn át történő alkalmazása káros hatásokat eredményez. Ingerlékenység, álmatlanság, étvágycsökkenés, szorongás, és a drog utáni sóvárgás jelenik meg azon marihuánát használó egyéneknél, akik megpróbálnak leszokni róla. Az elvonásai tünetek csak hetek múlva csillapodnak.

   A vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy a marihuána megnöveli a stressz idegsejtek aktivitását az agyban, s tanulási-, illetve memóriazavarok jelentkezhetnek, mint például a kokain, vagy a morfium. Keress fel szakembert!

 • Hanga:

  Írtó nagy sz…ban vagyok. Rosszul vagyok. Már nem tudom mit csináljak.

Hozzászólás

Megszakítás