Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
hiszunk-50
Eseménynaptár
Május  2024
H K S C P S V
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

 • Szexualitás (25%, 8 válasz)
 • Életmód (22%, 7 válasz)
 • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
 • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
 • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
 • Civil hírek (9%, 3 válasz)
 • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Hogyan légy jó apa?

Nem elég pusztán csak távolról szeretni gyermeked, ki is kell mutatni, mennyit jelent neked. Nem elég, ha másoknak dicsekedsz vele, milyen fantasztikus lurkóid vannak, ha szemtől szembe ezt soha nem mondod el nekik. Az életük részévé kell, válj, ott kell, legyél velük neked is, mikor örülnek, bánatosak, betegek, példaképként állj előttük, és tanítanod, terelgetned kell őket az élet nevű rögös úton, ameddig csak tudod! Felszisszentél, hogy „Ez nekem nem fog menni!”? Dehogy nem! Kezdetnek, íme, tíz segítő alapelv, a többi pedig már magától is menni fog!

 • Tiszteld a gyermekeid anyját! Az egyik legjobb dolog, amit egy apa tehet a gyermekeiért, az hogy tiszteli az édesanyjukat. Amennyiben házasságban éltek, dolgozz rajta, hogy a köztetek lévő kötelék erős maradjon, és ne laposodjon el a kapcsolat. Akkor is tiszteld és támogasd gyermekeid édesanyját, ha nem vagytok összeházasodva. Az egymást tisztelő szülők – különösen, ha ezt a tiszteletet a gyermekeikkel is éreztetik – biztos környezetet jelentenek porontyaik számára, ugyanis, ha azok látják, hogy ti tisztelettel kezelitek egymást, úgy fogják érezni, hogy őket is elfogadjátok, és tisztelitek.
 • Szánj időt a gyermekeidre! Nagyon fontos üzenetet közvetít a srácaid felé, mennyi időt töltesz velük. Ha azt látják, hogy mindig elfoglalt vagy, rohansz, soha semmire se érsz rá, úgy fogják érezni, nem is olyan fontosak a számodra – mindegy mit mondasz nekik. Igen, sok mindent fel kell áldozz, ha elég időt akarsz tölteni a csemetéiddel, de hidd el megéri! A gyerekek olyan gyorsan nőnek – és az elpazarolt lehetőségek soha többé nem térnek vissza…
 • Beszélgess a gyermekeiddel! Tipikus jelenség, hogy az apa csak akkor beszélget a gyerekeivel, mikor fegyelmezésre kerül a sor. Csoda hát, ha sok lurkónak görcsbe rándul a gyomra, mikor azt mondja az anyukája, hogy „Apukád beszélni akar veled.”? Már egészen kis korától beszélj sokat gyermekedhez, így később a kínos helyzeteket is könnyebben tudjátok majd kezelni! Továbbá ne feledd: nem az a legjobb beszélgetőtárs, akinek be nem áll a szája, hanem az, aki figyelmesen tud hallgatni.
 • Fegyelmezz szeretettel! Minden gyermeknek szüksége van a fegyelmezésre, arra, hogy alkalomadtán a helyes irányba tereljék. Ám a fegyelmezés nem feltétlenül egyenlő a büntetéssel, ideális esetben sokkal inkább ésszerű határok felállítását foglalja magában. Ordítozás, nadrágszíj előkapás helyett inkább higgadtan figyelmeztesd gyerekeidet, mi lesz a következménye, ha nem fogadnak szót, továbbra is rosszalkodnak; a jó magaviseletért viszont dicsérd meg őket! Csemetéid sok-sok év múlva szerető apaként fognak emlékezni rád, ha nyugodtan, igazságosan terelgeted őket a helyes útra.
 • Légy példakép! Akár tisztában vannak ezzel, akár nem, az apák példaképek gyermekeik szemében. A kislány, akit szerető apa nevelt, nőként nem fog megalázkodni a férfiak előtt, el fogja várni, hogy tiszteljék, és ilyen férjet fog keresni magának. A fiúk pedig megtanulhatják, hogy az őszinteség, az emberség, a felelősségvállalás a legfontosabb erények közé tartoznak. „Színház az egész világ…” – és az apák játsszák benne az egyik legfontosabb szerepet.
 • Légy tanító! Túl sok apuka véli úgy, hogy a tanítás mások dolga. Az az apa, aki megtanítja gyermekét a jó és rossz közötti különbségre, aki ösztönzi, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából, azt fogja látni, hogy utódai felnőtt fejjel javarészt helyes döntéseket fognak hozni. Ne feledd, nem tantermi órákat kell adj, csak légy ott gyermeked mellett és vezesd a mindennapok kacskaringós útvesztőjében.
 • Étkezz a családoddal! A közös étkezések (ebéd, vacsora) rendkívül nagy szereppel bírnak a család életében. Nem csupán azért, mert rendszert visznek a rohanó hétköznapokba, hanem azért is, mert ilyenkor beszélgethettek a gyerekekkel arról, mi történt velük, mik a terveik. Kell ennél remekebb alkalom, hogy meghallgasd csemetéd és ellásd némi apai tanáccsal? Ám ami még ennél is fontosabb: együtt van a család.
 • Olvass a gyermekeidnek! Egy olyan világban, ahol gyakran a televízió uralja a gyerekek életét, nagyon fontos, hogy az apukák olvassanak a lurkóknak. A gyerekek a legtöbbet cselekvés és olvasás útján tanulnak, valamint látás és hallás útján. Már akkor kezdj el olvasni gyermekeidnek, mikor még nagyon kicsik! Mikor pedig már nagyobbacskák, ösztönözd őket, hogy egyedül is olvassanak. Az olvasás szeretetének „beépítése” a gyerekekbe az egyik legjobb mód rá, hogy elindítsd őket egy személyes kapcsolatokban gazdag, sikeres életúton.
 • Mutasd ki a szereteted! Az egészséges fejlődésükhöz a gyerekeknek szükségük van arra a biztonságérzetre, ami abból fakad, hogy tudják, a családjuk elfogadja, megérti, szereti őket. A szülőknek, különösen az apukáknak, nem szabad idegenkedniük gyermekük átölelésétől. Semmi mással nem tudod jobban a gyermeked tudomására hozni, hogy mennyire szereted, mint azzal, ha ezt minden nap érezteted vele.
 • Sose szűnsz meg apának lenni! Gyermekeid akkor is az édesapjukként fognak rád tekinteni, akkor is szükségük lesz a bölcsességedre és tanácsaidra, mikor már felnőnek, és kirepülnek a családi fészekből. Akár arról van szó, hogy tovább tanuljanak-e, akár egy új álláson törik a fejüket, vagy éppen az esküvőjüket tervezgetik, te, az édesapjuk, mindig fontos szerepet fogsz játszani az életükben, még akkor is, ha már nekik is vannak saját gyermekeik.

Anyuci.hu

Hozzászólás

Megszakítás