Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
martfufelkereso-2
Eseménynaptár
Július  2020
H K S C P S V
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

  • Szexualitás (25%, 8 válasz)
  • Életmód (22%, 7 válasz)
  • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
  • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
  • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
  • Civil hírek (9%, 3 válasz)
  • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Az evészavarok témája azért izgalmas, mert a lakosság egy százaléka szenved valamelyik formában. Az anorexia nehezen kezelhető, halálos betegség, a lányok nyolc százaléka tíz éven belül meghal. A bulimiánál a kisebb a halálozási arány, bár előfordul öngyilkosság, vagy szívmegállás miatt. Viszont a szövődményekre nagyon kell figyelni. Ezek a klasszikus evészavarok tipikusan női betegségek, újkeletű kórképekről van szó, és már csak azért is érmes ezzel foglalkozni, mert főként fiatal nőknél fordul elő – mondja dr. Turi Ferenc. – Az anorexiát nehéz tagadni, a kóros soványság látható. Az illető nem annyit eszik, amennyi a testsúlyának megtartásához elegendő volna.

Ez előbb-utóbb feltűnik a családnak, tehát nehezen leplezhető. A bulimia gyakrabban marad rejtve, ezeknek a nőknek normális a testsúlyuk és titokban hánynak. Kezdetben provokálják a hányást, később automatizmussá fajul, és elég, ha egyszerűen megnyomják a hasukat. Volt olyan betegem, aki már 16 éve hányt és a férje sem tudta.
Az evészavarok kezelésében alapvető a pszichoterápia, a pszichológiai gyógykezelés. Az anorexia esetében gyógyszeres kezelés nem jöhet szóba, étvágygerjesztő sem, mert ezzel a hölgyeknél csak a dac fokozódik, és egyébként is el tudják fojtani az éhségüket. A bulémiánál segíthetnek a depressziós gyógyszerek akkor is, ha a beteg nem depressziós. A gyógyszer mellett fontos a pszichoterápia, amelynek több formája lehet, valamint a családterápia, hiszen a szülők sokat tudnak segíteni.
– Tulajdonképpen az anorexia és a bulimia is pszichoszomatikus betegségek, ahol testi tünetek és lelki tényezők állnak a betegség mögött. Soha nem egy – folytatja dr. Turi Ferenc. – Vannak úgynevezett biológiai alapok, melyek befolyásolhatják a kórkép kialakulását. A terápián pedig – ami lehet egyéni és csoportos is – kiderülhet, milyen lelki konfliktusok, feszültségek vezettek az evészavarokhoz. A viselkedésterápia is hasznos, ilyenkor új étkezési rendet tanítunk és új szokásokat ajánlunk a betegeknek. Érdekes, hogy a bulimiások fogékonyak a hipnózisra, ami ugye egy módosult tudatállapot, és végül is a túlevés, a zabálási rohamok is traumaszerű állapotban történnek. Az első bulimiás betegem hipnózistól gyógyult meg.
A szövődményekről a következőket mondja: az alultápláltság minden szervet befolyásol, a bőrtől a csontok elmeszesedéséig, a fogak romlásától a vérképző rendszer megbetegedéséig. A bulimiánál gyakori a fogzománc romlása, kialakulhatnak petefészekciszták. Pszichés szövődmény a depresszió, ez biztos, hogy a betegek 80 százalékánál fellelhető bizonyos időben. Társulhat ehhez az alkoholizmus és a drogozás is. Ezért fontos, hogy időben kerüljön orvoshoz az evészavarokkal küzdő személy.

Hozzászólás

Skip to content