Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
szulocsoport-14
Eseménynaptár
Augusztus  2022
H K S C P S V
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

  • Szexualitás (25%, 8 válasz)
  • Életmód (22%, 7 válasz)
  • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
  • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
  • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
  • Civil hírek (9%, 3 válasz)
  • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Minden felnőtt maga döntheti el, rágyújt-e egy – esetleg: a következő – cigarettára. A magzatnak nincs választása: ha a kismama dohányzik, a káros hatások ellen nem tud védekezni. Márpedig a mama által elszívott cigaretták jelentősen befolyásolhatják a magzati fejlődését, akár a további életét is.

A cigaretta igenis nagyon veszélyes a babára. Bár a felnőttekre is káros, vannak, akik szerencsések, és megússzák a különböző komplikációkat. A magzatnál azonban ez nem így van. Bizonyított tény, hogy a dohányzás káros hatással van a terhesség kimenetelére.

A cigarettában több száz kémiai anyag van, a legismertebbek a nikotin és a szén-monoxid.

A nikotin növeli az anyaméh ereinek ellenállását, ezáltal csökkenti a méhizomzat vérátáramlását, így csökkenti a magzati vérkeringést. Ennek eredményeképpen agyi keringészavart és oxigénhiányt okoz.

A szénmonoxid gátolja, hogy a vörösvértestek egyik legfontosabb alkotórésze, a magzati haemoglobin megkösse az oxigént, s így karboxi haemoglobin keletkezik. Ennek az anyagnak a mennyisége – napi két szál cigaretta elszívása esetén – a magzatban 10-15%-kal magasabb, mint az anyában. Azaz ami az anyának meg se kottyan, az a magzatnál már súlyos keringési zavarokat okoz.

Egy szál cigarettából 1 mg nikotin és 10-15 mg szén-monoxid, egy doboz cigarettából 20 mg nikotin és 200-300 mg szén-monoxid kerül a szervezetbe.

A dohányzás legsúlyosabb magzati szövődménye a magzati oxigénhiány, a növekedési elmaradás, a magzati elhalás és a méhlepény leválása.

A magzati elhalás egyik legfőbb oka az anyai dohányzás. Ezenkívül a magzati növekedéselmaradás vagy más néven intra uterin retardáció 21-39%-ban az anyai dohányzásnak tudható be.

A dohányzás nem csak a terhesség alatt okozhat komplikációt, de a születendő gyermek későbbi fejlődésben is zavart okozhat. A magzatban ugyanis a nikotin hatására az idegelemek érése elhúzódik, mert a nikotin kórósan befolyásolja bizonyos receptorok szabályozást. Emiatt a gyermek későbbi fejlődésében viselkedési problémák, figyelemzavar jelentkezhetnek.

Ezenkívül növekedészavar is felléphet, mely akár két-három éves korig sem rendeződik.

A dohányzás okozta tünetcsoport a fetális tobacco syndroma néven ismert. Ezt akkor mondják ki, amikor a gyermek növekedési retardáció jeleit mutatja, s ennek hátterében nem anyai magas vérnyomás betegség vagy egyéb organikus ok van, viszont az anya napi öt szálnál több cigarettát szív, így egyértelműen a cigaretta tehető felelőssé a növekedés elmaradásáért.

Mindezen adatokból egyértelműen látszik, hogy a terhes nők dohányzási tilalma nem túllihegése egy problémának, és igen nagy kockázatot vállal az az anya, aki orvosi tilalom ellenére sem mond le a dohányzás nyújtotta élvezetről.

Hiszen ezzel egyrészt a terhességét veszélyezteti, másrészt a születendő gyermeket károsítja, idegrendszeri problémákat okozva.

Ezért javasolják az orvosok, hogy a dohányzásról való leszokást érdemes már akkor elkezdeni, amikor a gyermekvállalás gondolata megszületik.

Nyilván nagyon nehéz napi egy-két doboz cigarettáról hirtelen lemondani, de ismerve a dohányzás hatásait a magzatra, mindenképpen a minél gyorsabb leszokás javasolt.

Vannak olyan nézetek, mely szerint a cigaretta megvonás okozta feszültség jobban árt a babának, mint a cigaretta. Ez így, ilyen formában természetesen nem igaz, a cigarettáról való leszokás okozta feszültséget ugyanakkor valamilyen módon csökkenteni kell. Erre vannak olyan módszerek, melyek nem gyógyszeresek, tehát nem árthatnak a babának, ilyen a pszichoterápia, a relaxáció, a testmozgás, bizonyos gyógyteák vagy akár a rágógumi használata.

www.babazo.hu

1 hozzászólás “Te döntesz: cigi vagy baba”

Hozzászólás

Megszakítás