Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
sztar6
Eseménynaptár
Január  2022
H K S C P S V
   
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

  • Szexualitás (25%, 8 válasz)
  • Életmód (22%, 7 válasz)
  • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
  • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
  • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
  • Civil hírek (9%, 3 válasz)
  • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Számos jele lehet annak, hogy gyerekünk kábítószer-fogyasztóvá vált. Mondhatni: fű alatt. A legfontosabb persze a megelőzés, de mit tegyünk, ha ezzel már  elkéstünk?

Millió jelből következtethetünk arra, hogy gyermekünk nem a megbeszéltek szerint tölti az estéket a barátaival. Ha hallgataggá válik, hazudozni kezd, esetleg lopni a családi kasszából, ha megváltozik a baráti köre, ha egyre több gondja van a suliban, gondolhatjuk azt, hogy kábítószerezni kezdett. Számos már viselkedésbeli eltérés is figyelmeztethet a veszélyre, és találhatunk egyéb közvetett bizonyítékot is: cigarettapapírt a zsebben, összegyűrt alufóliában szokatlan anyagot, szemcseppet. Ezekből következtethetünk, ám néha elhamarkodottan is.

Ha cigarettapapírt, szemcseppet, félbetört cigarettákat találunk házkutatásaink (ami elítélendő, de alkalmazott módszer) során, a füvezésre utaló jeleket fedeztünk fel. Ha alufóliába csomagolt, porszerű, kristályos anyagot, esetleg tablettákat találunk, alighanem valamilyen amfetaminnal van dolgunk. Eddig viszonylag egyszerű a szülő dolga.

Rossz ötletek: gyanúsítás, felelősségre vonás

Amikor gyanakodni kezd, a szülő megérkezik a legtöbb hibalehetőséget magában rejtő ponthoz .
– Nagyon sok kár származik abból, ha egy szülő elhamarkodottan támadni, gyanúsítani kezd. Könnyen lehet, hogy az általa sziklaszilárdnak tartott “bizonyítékok” nem bizonyítanak semmit, és viselkedésével csak pánikot kelt, és kellemetlen perceket okoz az egész családnak a drogfogyasztásra utaló tárgyak vagy eszközök ezerféleképpen a gyerekhez kerülhettek, de a vádaskodás és az agresszív elutasítás akkor sem jó, ha már bebizonyosodott, hogy kábítószerezik a gyerek. Bár teszteket a gyógyszertárakban is kapni, és számos intézményben is elvégzik a szükséges vizsgálatokat, azonnal orvoshoz cipelni, megbélyegezni, nyilvánosan megalázni nem szabad a kamaszokat. Mit tegyünk hát? Az egyik megfelelő lépés egy telefonszolgálatot hívni.
Beszélgetni?

Beszélgetni a gyerekekkel persze nem csak drogveszély esetén kell. Egy nyílt szülő-gyerek kapcsolatban könnyebb megoldást találni a gondokra. Amennyiben eleve rossz a szülők és a csemete viszonya, egy harmadik felet kell bevonni. Valakit találni kell, aki jó viszonyt ápol a gyerekkel, és rajta keresztül hatni rá. Egy nagybácsit, nagynénit, bárkit. Beszélgetéssel lehet visszacsalogatni a gyereket a neki szánt útra.

A beszélgetés ne szóljon arról, hogy bűnt követett el, ne fenyegessük a gyermeket. Ne mélyítsük a szakadékot egymás között, és ne prédikáljunk. Készüljünk fel egy nyugodt beszélgetésre. Álláspontjaink minden bizonnyal különbözni fognak egymástól, de ne a véleményét akarjuk megváltoztatni, hanem a viselkedését. Próbáljuk meg meggyőzni, hogy hagyjon fel a droghasználattal. Alkossunk közös szabályokat, melyekhez mindketten következetesen tartjuk magunkat.

Drogtréning szülőknek?

A kábítószer-használók kezelésében alapelv, hogy gyógyítani, kezelni, leszoktatni csak azt lehet, aki maga is hajlandó erre. A legtöbb drogambulancia nem is fogad másokat, csak olyan drogosokat, akik önként jelentkeznek náluk. Ha egy szülő kézen fogja, és erővel berángatja a gyerekét egy ilyen intézménybe, nem tudnak segíteni. A gyereknek nem, a szülőknek viszont igen.

– Számos ambulancia tart fenn úgynevezett szülői csoportokat, egy ilyen csoport segít azoknak a felnőtteknek, akik frissen szembesülnek a problémával. A csoport tagjai olyan szülők, akik már túl vannak egy-egy harcon a drogokkal és olyanok, akik még küzdenek a helyzettel. Egy ilyen csoport rengeteg megoldást kínálhat a bajba került szülőnek, nagyon sok gyakorlati tanácsot kaphat, aki eljár a foglalkozásokra: van kire támaszkodni, van kit felhívni, nagyon sokat tehetnek egymásért a szülők. Lehet, hogy nincs is akkora baj, mint azt a szülő gondolja, de akárhogy is alakul, a csoportban sokat tapasztalt emberek segítenek a bajban.
Nagyon fontos megérteni a szülőkkel, hogy határozott kereteket kell szabni a kábítószer fogságába került gyereknek. Az iránta érzett és kimutatott szeretet nem akadályozhatja a gyógyulást. Mindenképpen meg kell tanulni azt a sajátos technikát, amit egy kábítószerfüggő, vagy alkalmi fogyasztó tinédzserrel szemben alkalmazni kell. Fel kell készülni a hazugságokra és arra, hogy gyermekünk megpróbálja kihasználni szeretetünket, de nem szabad túlzásokba esni sem.

Ne fedezzük!

A szakemberek hibás lépésnek tartják, ha a kábítószer miatt szétszórttá, dekoncentrálttá vált gyermekünket fedezni próbáljuk. Igazoljuk a hiányzásait, megvédjük tetteinek következményeitől. Minden eset azonban egy másik probléma, amely külön figyelmet igényel.

A szülői foglakozásokon helyzetekre is felkészítik az anyákat és az apákat. Mit tegyenek például, ha a gyerek nem jön haza, vagy ha hajnalban jár haza? Mit tegyenek, ha a díler követeli rajta a tartozását? Egy laikus, a drogokkal soha kapcsolatba nem került ember egyedül ezeken a problémákon uralkodni szinte biztosan nem tud. Ha egyáltalán felül tud kerekedni bűntudatán és szégyenérzetén, amely ilyenkor hatalmába keríti az elkeseredett szülőket. Akinek bármiféle kétsége van, vagy úgy érzi, gyermeke bajba kerülhetett, ne habozzon kapcsolatba lépni a szakemberekkel. Ha speciális csoportos foglalkozás nincs is, egyéni konzultációra mindig van lehetőség.

Kicsit csalódottan vesszük tudomásul, hogy erre a problémára nincsen oltás vagy egy kábítószertelenítő intézmény, ahol megoldják a gondokat egy kis sorban állás után, de nincs. Ezeket a problémákat, ha már felmerültek, a leghatékonyabban a családban kezelhetjük. Azt azonban jó tudni, hogy ha elakadnánk, bármikor hívhatjuk a zöldszámokat.

Mit használnak?

A tizenévesek számára a legkönnyebben megszerezhető kábítószerek a viszonylag olcsó könnyűdrogok. Az esély arra, hogy 14-18 év közötti gyermekünk drágább és komoly függőséget okozó drogokhoz nyúl, minimális. Ha rákap a heroinra vagy a kokainra, az nagyon hamar kiderül. Hacsak nincs több tízezer forint zsebpénze havonta.

A legnépszerűbb drog Magyarországon is a marihuána. Ezt a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása követi, harmadik helyen a patron használata áll. Ez utóbbi során habpatront csavarnak egy szifonba, és a gázt belélegzik. A habpatron kéjgázt tartalmaz. Hang- és képi hallucinációk léphetnek fel, agykárosodást okoz. Vannak veszélyei, akárcsak a dobogóról éppen csak lecsúszott szipuzásnak, az extasy, az amfetamin és az LSD használatának is.

Delmagyar.hu

Hozzászólás

Skip to content