Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
kunszentfelkeres-10
Eseménynaptár
Június  2024
H K S C P S V
   
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

 • Szexualitás (25%, 8 válasz)
 • Életmód (22%, 7 válasz)
 • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
 • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
 • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
 • Civil hírek (9%, 3 válasz)
 • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Helyszín, időpont: Szandaszőlős Lengyel Antal tér

2024.05.23.

2024. május 23.-án, csütörtökön, a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány szeretettel várt mindenkit I. Közösségépítő Városrészi Napjára a Hungarikum Élménynapra.

Helyszíne volt Szandaszőlős Központi tere a Lengyel Antal tér. Az esemény 318 fő részvevőt ért el.

A rendezvényt Szolnok – Szandaszőlős központi terén a Lengyel Antal téren tartottuk meg. A programon, mint hungarikum bemutatkozott a tárogató, karcagi birkapörkölt, a táncház módszer, mint a szellemi – kulturális örökség átörökítésének magyar modellje a solymászat, mint élő emberi örökség, a Kassai-féle lovasíjász módszer, a Karikás ostor. A karcagi birkapörköltből is mindenkinek jutott kóstoló. A résztvevők megismerkedhettek a tárogatóval és meghallhatták a hangját és történetét. Bemutató volt a solymászatból, a lovasíjászmódszerből és a karikásostor használatából. Valamint miután mindenki jól lakott, ki lehetett próbálni a táncház módszerének magyar modelljét, mindenkinek lehetősége volt táncolni.

A Hungarikum kiállításon a további hungarikumokat lehet megtekinteni:

Pálinka, Törkölypálinka, Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú, Szikvíz, Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, Magyar akácméz, Makói hagyma, Szegedi fűszerpaprika-őrlemény, UNICUM keserűlikőr, Alföldi kamillavirágzat, Piros Arany és Erős Pista, TÖRLEY pezsgő, Egri Bikavér, Béres Csepp.

Így a helyi értékek mellett, 20 hungarikum mutatkozott be a rendezvényünkön.

Hungarikumok, melyek megjelennek a rendezvényen:

 1. Pálinka / Pálinka
 2. Törkölypálinka / Grape marc pálinka
 3. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
 4. Szikvíz
 5. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
 6. Magyar akácméz
 7. Makói hagyma
 8. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
 9. UNICUM keserűlikőr
 10. Alföldi kamillavirágzat
 11. Piros Arany és Erős Pista
 12. TÖRLEY pezsgő
 13. Egri Bikavér
 14. Béres Csepp
 15. karcagi birkapörkölt
 16. tárogató
 17. A táncház módszer, mint a szellemi – kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
 18. Solymászat, mint élő emberi örökség
 19. Kassai-féle lovasíjász módszer
 20. Karikás ostor

A Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány által megrendezett I. Közösségépítő Városrészi Napján a Hungarikum Élménynapon a helyi értékeknek is volt módja bemutatkozni. Az első fellépő a Dalma Dance Klub volt, melyet 26 évvel ezelőtt alapította meg Győrfi Dalma. Mára Magyarország legnagyobb iskolája. Több mint 50 településen működik 8 megyébe közel 2000 táncossal 30 munkatárssal. A tagozatok rendszeresen járnak hazai és nemzetközi versenyekre. Szolnokon 18 csoport működik Dalma vezetésével. Most a szolnoki new kids csoport mutatkozott be kimondottan erre a napra összeállított magyaros mazsorettel.

Az itt szereplő Dalmások között rengeteg szandaszőlősi diák volt található. Ez egy csodálatos helyi érték volt. Mi is lehett volna még nagy érteke a helyi közösségnek, mint egy jó osztályközösség. A Szandaszőlősi Általános Iskola 4.d. osztálya vállalta, hogy táncával Puskás Ferenc előtt tiszteleg.

„Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve is Hungarikum.

Életművét messze földön ismerik, maradandót alkotott nem csak a magyar válogatott, a legendás, olimpiai bajnok Aranycsapat kapitányaként, hanem a Real Madrid korszakos csillagaként is. Szinte minden kontinensen dolgozott, de mindig a hazáját képviselve. A zseniális játékossal több helyen egyenesen Magyarországot azonosítják. Puskás Ferenc életműve egyedülálló és világhírű, ezért méltán szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében.” A közönség szívesen tekintette meg az osztály vidám kis táncát.

A Szandaszőlősi Általános iskola egyik legnagyobb értéke a néptánc, a hagyományok ápolása, a tradíciók tisztelete. A következő fellépő még szintén a Szandaszőlősi Általános Iskola 5.b. osztályos tanulója Jász Zoltán Szilágysági cövekelés néptánca. Aki, Szandaszőlősi Tanodás is. Ezzel a táncával a Mátyás Táncosai a Kőrösiben területi versenyen ezüst minősítést ért el. Majd rá tértünk a nagyon-nagyon fiatal korosztályra. Az Almáskert Bölcsőde műsora következett, ahol a szülők és gyermekeik együtt léptek fel. Majd a kicsikkel folytattuk a sort, az Eszterlánc Óvoda óvodásainak-  és utána Munkácsy úti Óvoda körjátéka következett.

„A hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. „

Ilyen például a karikás ostor. Szacskó József bemutatta a karikásostor használatát. Majd Sóki Ferenc Tárogató Előadóművész műsorát hallgattuk meg.

Ezután egy nem hagyományos társulás következett a Táltos Csikó Dobkör, akik nagyon elhivatott csoport és maradandó értéket alkotva mutatták be hagyományos dobolásukat ének kíséretével.

Majd a táncház előtti utolsó műsorszámunk következett a Szandaszőlősi Senior Táncklub előadásában.

A Romano Glasso csoport által vezetett magyaros táncházzal zártuk programunkat, a táncot vezette Lakatos Sarolta, aki tanár, utazó zene-és táncpedagógus, énekes, táncművész, koreográfus, kórusvezető, a zenét szolgáltatta Lakatos György a Romano Glaszo együttes művészeti vezetője, Utazó Zene -és Táncpedagógus.

A téren megtalálhatóak voltak még aNépi játékok, a Hungarikum játszóház. Szacskó József vezetésével a karikásostor és pásztorélet bemutató. A Besenyszögi Hagyományörző Íjász Egyesület a lovasíjász módszerről tartott bemutatót. Váczi Koncz Kata Sólyom bemutatót tartott. Mindenkinek volt lehetősége, aki elég bátor volt, hogy a madarat a kezére ültethesse. Gulyás Judit Magyaros kézműveskedéssel várta a megjelenteket. Valamint 13.00.-17.00. Helyi termékek vására is megtalálható volt a tér mellett.

Nagyon élménydús napként sikerült megélnünk a Hungarikum Napot.

Ezúton is köszönjük a Hungarikum Bizottságnak és az Agrárminisztériumnak a támogatását!

Szolnok, 2024. május 23.

Hozzászólás

Megszakítás