Get Adobe Flash player
Galéria véletlenkép
csoport-3-24
Eseménynaptár
április  2024
H K S C P S V
   
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Szavazás

Miről olvasna szívesen?

  • Szexualitás (25%, 8 válasz)
  • Életmód (22%, 7 válasz)
  • Ifjúsági programok (19%, 6 válasz)
  • Fogyókúra (13%, 4 válasz)
  • Drogprevenció (13%, 4 válasz)
  • Civil hírek (9%, 3 válasz)
  • Dohányzás (0%, 0 válasz)

Válaszadók összesen: 14

Betöltés ... Betöltés ...

Pályázati azonosító: EFOP-3.3.1-16-2017-00079

Program címe: Szandaszőlősi Tanoda

A támogatás összege 100% vissza nem térítendő támogatás.

Helyszín: Szolnok

Időpont: 2017. június 01.- 2018. december 31.

Szakmai megvalósító: Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány

Célkitűzés: Szandaszőlős hátrányos helyzetű lakossága felzárkózásának segítése, oktatási feladatokkal, szocializációval, életpálya-építéssel, kultúraközvetítéssel, közösségfejlesztéssel, szabadidő-szervezéssel, szociális támogatással kapcsolatos tevékenységekkel. Saját élmény által látókörük bővítése.

Veresegyház kirándulás 2017. október 14-én a gyerekeket és családjukat elvittük Veresegyházára a medveotthonba. Veresegyházon A gyerekek már nagyon nagy izgalommal várták, hogy mézzel tudják majd etetni a medvéket, így a fakanál kézről kézre ját. Miután a medvéket jól lakattuk, a játszótéren hatalmasat játszottunk. Ezt követően a kaladparkba mentünk be, és szinte kivétel nélkül mentek végig a gyerekek az akadálypályákon. A kicsik a kis akadályokon, míg a nagyobb gyerekek sokkal nehezebb, félelmetesebb akadályokon mentek végig. Mindenki végig tudott menni a pályákon, nagyon ügyesek voltak. Ezután már a gyerekek nagyon megéheztek, így az általunk előre lefoglalt étteremben ebédeltünk.

Szentendre kirándulás 2017. szeptember 30-án a gyerekeket és családjaikat elvittük Szentendrére. A Legnagyobb látványossága a városnak, a Skanzen. Úgy gondoltuk, hogy kisvasúttal végig megyünk a végállomásig, és így néztük meg a Felföldi, Alföldi, Felső Tiszavidék, és a Mezővásárost. A paraszti kultúra értékeit naftalinban tárolja a távoli jövő generációi számára. Sokkal inkább az itt és most élő embereknek szeretné meg- és felmutatni a hagyományos tudás ma is használható elemeit és a közösségi kultúra értékeit. A szabadtéri kiállítások lehetővé teszik, hogy a falusi élet hangulatáról és léptékéről valós benyomást szerezzünk. Kézműves műhelyeikben a gyertyamártástól a játékkészítésen át, a tartósítási eljárásokig megannyi tevékenységet láthattunk. Folklórműsorokkal és színházi előadásokkal csöppenhettünk bele az 1800- as évekbe. Megtudtuk, hogy milyen felfordulást okozott a híres színésznő érkezése. Milyen volt a hálószobája. Milyen erkölcstelennek tarja a szatócs a színésznőt, mert kibújik a bokája a ruhája alól.  Milyen portékákat rendel az öreg szatócs.  Miért csen bonbont a szatócs fia. Ezek az emberek olyan hitelesen játszották el a szerepüket, és olyan fantasztikusan belevontak bennünket a játékba, hogy mindenkibe maradandó élményt nyújtottak. Fantasztikusan érezte mindenki magát, mert visszarepültünk abban az időbe, ahogy régen éltek az emberek.

El Marieche étteremben ebédeltünk, majd a város főterén is hatalmasat sétáltunk, ahol színes kirakodóvásár fogadott bennünket.

Összességében nagyon tartalmas napunk volt, mindenki jól érezte magát. A célcsoport azt mondta Szentendréről: „Olyan, mintha Párizsban járnék.”

Bemeneti méréseket az ősz folyamán elvégeztük.

A Nyitott tanodai programjainkat az ünnepek köré csoportosítottuk. Kézműves foglalkozásainkat mindenki számára elérhetővé tettük.

Más tanodákkal való kapcsolattartásunk folyamatos, együttműködünk a programjaikon.

Csapatépítéseinka nyáron megvalósultak. A célcsoporttal és szüleikkel több alkalommal voltunk együtt. A tanórákat folyamatosan tartjuk. Az Egyéni fejlesztési terveket és haladási naplókat folyamatosan vezetjük, aktualizáljuk.

Az ősz folyamán Szerepmodell bemutatása programunk alatt egy tanodás „anyuka” mutatta be foglalkozását. A program alatt a gyerekek kipróbálhatták a marcipán figura készítést.

Tanodai workshopunkat 2017. november 7. tartottuk. A Marginális társadalmi helyzetű  családok és az iskola-, Tanoda kapcsolata c. előadás a résztvevőket aktivitásra ösztönözte. Egy őszinte beszélgetés indult el.

Megünnepeltük a télapó ünnepét és karácsonyt a tanulókkal és szüleikkel.

Tehetség gondozás keretében sikeres felvételt nyert egy tanulónk a helyi érettségit adó Arany János tehetséggondozó programba.

A nyolcadikosok iskolaválasztását nyomon követtük és megfelelő irányba tereltük.

A tanoda felhasználóknak, minden tanodai napon uzsonnát biztosítunk.

A tanulók identitástudatának erősítése, az anyanyelv ápolását, megőrzését támogató tevékenységek, programok megvalósítása folyamatos. Társasjáték pedagógiával növeljük a gyermekek szókincsét (Pl: szókirakó), odafigyelünk a szép beszéd használatára.

Rengeteget beszélgetünk a gyerekekkel a mindennapjaikról. Lelkileg támogatjuk, erősítjük őket visszajelzéseinkben.

Tanulási motivációik felkeltésében szeretjük alkalmazni az internetes lehetőségeket és a fejlesztő játékokat. A megerősítések, pozitív visszacsatolások mindig a jobb elérésére ösztönzik őket.

2018.02.15.-án Moziban voltunk a tanodás fiatalokkal. Az előadást ők választották.

Megünnepeltük a farsangot, több tanoda és családjaik vettek részt egy közös rendezvényen.

Tanodánknak nagyon fontos az Európára való érzékenyítés, interkulturális nevelés, erre folyamatos hangsúlyt fektetünk.

2018. május 12-én Budapestre Lézerharc

2018. május 12-én a gyerekeket elvittük Budapestre, Lézerharc kalandra. Már a szó is olyan sejtelmes, fények, fegyver, sötétség, barlang. A gyerekek nagyon izgatottan várták, szinte mindenki kivétel nélkül az interneten utána nézett a játék lényegének. Amikor megérkeztünk egy fiatal csapat várt bennünket egy a pince ajtajában. Nagyon félelmetes volt, és borzasztó hideg.

A vezető, nagyon alaposan elmondta a szabályokat, a fegyverekről, a játék menetéről. 4 csoportra osztotta a tanulókat, és minden csoporthoz egy mentort állított be. A mentor utasításait kellett a csoportnak végrehajtani. A legfontosabb szabály, a fegyver rendeltetésszerű használata. A csoportok egymással körforgásban játszottak. A játék lényege: Mindenkinek 15 élete volt, a két csapat egymást kellett, hogy kilője. Amelyik csapat előbb kilőtte a másikat az nyert.  Mindenkibe maradandó élményt nyújtottak. Fantasztikusan érezte mindenki magát, remek fegyverek, lövöldözés, mi felnőttek is visszarepültünk abban az időbe, amikor gyerekkorunkban játszottunk.  

Hazafelé Monoron a Csülök étteremben ebédeltünk, ahol korlátlan ételfogyasztást vehettünk igénybe. Ez nagyon tetszett a gyerekeknek, mert mi szem szájnak ingere, nagyon sok finomság volt, igazából a bőség zavara.  A gyerekek nagyon jól érezték magukat, tele volt mindenki élménnyel. Gyerekek kérdése az volt, mikor megyünk legközelebb vissza.

2018. június 28-án lovas kocsikázni vittük a gyerekeket és szüleiket.

A projekt célja: A lovas kocsikázás, a ló, mint társ megismerése, számos olyan elemet tartalmaz, mely lehetővé teszi gyermekeinek komplex fejlesztését egy olyan területen, ahol a ló nem eszköz, hanem aktív cselekvő társ. Ez olyan motiváló tényező a gyermek számára, mely áthatja, és pozitív irányba tereli a foglalkozások hatékonyságát, hangulatát. A Tanodai diákjainak megismertetése a lovak viselkedéséről.. Miről is szól ez a kapcsolat? Bizalom, türelem, fegyelem, kitartás, megértés, empátia – ezek lehetnének az alapkövek.

A projekt : Szandaszőlősön felkerestük azt a lovardát, ami a Tanodánkhoz a legközebb van. Megbeszéltük a tulajdonossal, hogy a tanodás gyerekeket elviszi lovas kocsikázni.  Ferenc, amikor megérkezett a Tanoda épület elé a lovas kocsival, a gyerekek nagyon izgatottak voltak.  Ferenc elmondta a szabályokat, hogy mire kell nagyon odafigyelni. Elmondta, hogy olyan fokú elmélyült és erős kötelék kell, ami állat és gazdája közt csak sok munka és törődés után alakulhat ki. Mindkét partnernek bízni kell a másikban, érteni kell a másikat. Mert csakis két összetartozó társ együttes harmóniája adja meg a lovas kocsikázás valódi, pozitív élményét! Csakhogy ilyen barátságot nem könnyű kiépíteni. Mindenkinek jól kell éreznie magát benne, és a szórakozás vagy a munka alatt is el kell fogadni egyes szabályokat.  

Összességében mindenki nagyon jól érezte magát, rendkívül élvezték a gyerekek.

2018. július 2-6-ig nyári tábor

Tartalma:

Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázismegtekintése

Fagyizás a Tiszaparton

Közösségépítés

Szolnok városközpont megtekintése, játszótér

Pályorientációs nap

Családi nap

Beszámoló:

Szolnok Katona város. Szandaszőlősön található a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis. A laktanyába bekerülés, nem egyszerű, biztonsági okokból, szigorú követelményeken keresztül lehet bejutni.

2018. július 02-án hétfő 08.00-kor sétálva indultunk a Tanoda épületéből a laktanyához. A Kommunikációs és Protokoll osztály munkatársa várt bennünket a laktanya kapujában. Angéla a névsor egyeztetése után elmondta, hogy a Hangárba megyünk elsőként, ahol a kollégái megmutatják a helikoptereket. Fegyelmezetten, szigorúan kettesével, csendben kell közlekedni a laktanyában, mert oktatások, kiképzések vannak a laktanya területén. A katonák már vártak bennünket, bemutatkoztak, és pár mondatban bemutatták a helikoptereket, és elmondták, hogy mi a feltétele annak, hogy valaki katona lehessen.  A legfontosabb, hogy a katonaság hierarchiára épül, mely rendfokozatokban különül el. A tiszteletadás, fegyelmezettség a bajtársiasság jellemzi a honvédeket.

Láttunk, Harci Mi 24, és Szállító Mi 8 gépeket.  Lehetőségünk volt a helikopterekbe beülni.  Nagyon sok érdekes dolgot meséltek a helikopterek feladatairól, munkáiról. A laktanya Légi Kutató Mentő Szolgálatot lát el. Ez azt jelent, hogy a nap 24 órájában szolgálatban van egy helikopter, rajta felcserekkel, egészségügyi szakemberekkel, és riasztás esetén azonnal mennek segíteni, életeket menteni.

Ezután felmentünk a toronyba, ahol meteorológia szolgálatot is megnézhettük. Itt precíz pontossággal a meteorológus megmondta, hogy mikor, hol, milyen idő várható.  Számítógépeken keresztül folyamatosan lehet látni, hogy mekkora szél, csapadék, légmozgás várható. Ez azért fontos, mert a helikopterek csak akkor repülhetnek biztonságosan, ha az időjárás kedvező.

A gyerekek, felnőttek egyaránt nagyon élvezték a laktanya látogatását. A helikoptervezetés felkeltette a gyerekek érdeklődését.

Július 3.-án a gyerekeket fagyizni vittük a Tisza parti sétányra. Majd a tanodában játszottunk közösségi játékokat.

Július 4.-én Szolnok városközpontját tekintettük meg, a szökőkutat és a játszóteret vettük igénybe.

Július 5.-én az Iparkamara munkatársai tartottak pályaorientációs napot. Seb bekötözése, vérnyomás mérése, lázmérés, ruha hajtogatás, sajt kimérése, leltár készítés, fali polc szerelése, csavar anyák illesztése, áramkörök össze szerelése, szalvéta hajtogatása, ételek ajánlása étlapról, terítés- tevékenységi körökben próbálhatták ki magukat a gyerekek.

Táborunk utolsó napján családi napot tartottunk.

A program elősegítette a szociális kompetencia fejlődését és az emocionális fejlődést, valamint segít a megfelelő társas kapcsolatok kialakításában. Mindemellett hozzájárul a megfelelő önismeret, énkép kialakításához, az identitás alakulásához.

A cél az volt, hogy ezen a napon elfeledjék, a mindennapos gondjaikat, nehézségeiket, és felszabadultan tudjanak szórakozni.  A programokat a célcsoport igényeire építettünk fel. A zene sem hiányozhat egy roma napról, ezúttal az általuk leghallgatottabb zenével szórakoztak a résztvevők. A hangulat nagyon jó volt, valószínű mindenki számára jó kikapcsolódást okoztunk.

2018. október 15-én a NEFAG-hoz vittük tanodásainkat és szüleiket.

A projekt célja: A NEFAG-nál tett látogatás célja az volt, hogy a gyerekek figyelmét fókuszáljuk szűkebb környezetünk védett állataira, madaraira. Ez olyan motiváló tényező a gyermek számára, mely áthatja, és pozitív irányba tereli a foglalkozások hatékonyságát, hangulatát. A Tanodai diákjainak megismertetése a hagyományőrzésről, ezen belül az állatókról, védett növényekről.

A projekt rövid összefoglalása:

Szandaszőlősről indultunk az általunk megrendelt busszal. A tanulók várakozással tekintettek a kirándulásra. A NEFAG-nál tett látogatás célja az volt, hogy a gyerekek figyelmét fókuszáljuk szűkebb környezetünk védett állataira, madaraira (gólya, vércse, szarka, kócsag, gém), az erdő életére az ember életében betöltött szerepére, és ezen a téren bővítve a célnyelv lexikális tudását tudatosítva velük a környezetvédelem fontosságát. A gyerekek láthatták az itt élő állatok viselkedését, táplálkozási szokásait, az emberekhez való viszonyukat. A simogatóban nyuszik és törpekecskék között ismerkedhettek meg a selymes tapintással. Látványetetés során a tengeri malacok és még sok-sok egyéb „kedvenc” kerülhet testközelségbe a gyerekekkel.

Szerettük volna minél színesebbé tenni programunkat azon témakörben, ahol a gyerekek saját kis házi kedvenceiket láthatták. Sok kis pajtás elmondta, hogy otthon kinek milyen házi állata van. Ezután átmentünk a játszótérre és a gyerekek önfeledten játszhattak.

2018. október 20-án a két múzeumot látogattunk meg. Az egyik a tápiószelei Blaskovich Múzeum, ami ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. Egy kúria, amely nem az építtetőről, hanem emlékezetes lakóiról kapta a nevét. A század elején épült kisnemesi kúriát 1912-ben vásárolta meg egy özvegyasszony és régészkedő, műgyűjtő fiai – a Blaskovichok. A múzeum fogadóhelyisége a szarvas – és őzagancsokkal, orrszarvú- és medvekoponyákkal, vadászfelszerelésekkel, lőportartókkal díszített ebédlő. Egy szalonban empire és rokokó bútorok, a szomszédos szobában fegyver és pipagyűjtemény. A gróf Blaskovichok híres tápiószelei méneséből való világhírű csodalónak, Kincsemnek is jut egy szobányi emlékhely a kúriában. Ez az egész egy ismeretlen ékszer, egy gyöngyszem, maga a kastély is nagyon szép belül, sokkal nagyobbnak tűnik a rengeteg térrel, helységgel, mint ahogy kívülről látszik. A kiállítás csodálatos, nagyon sok érdekes dolog látható, mellette nagyon profi, hozzáértő idegenvezetést kapunk, ami szintén elég ritka. A gyerekek a közel 1 órás tárlatvezetésnek, minden percét nagyon élvezték, még Anna is megdicsérte őket, mert nagyon ügyesen viselkedtek, és kérdéseket is tettek fel, amire választ is kaptak.

Ezután mentünk a Hatvani vadász múzeumba. Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, és ezeket a legmodernebb interaktív eszközökkel teszi közzé. A múzeum nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása, környezettudatos viselkedésre való nevelése. A kiállítások bemutatják a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét; a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét.

Végül az Azzuro étterembe mentünk ebédelni, ahol két tanodásunk meglepi szülinapi tortáját is átadtunk, énekelve, tapsolva, az étterem tulajdonosával.

Tartalmas, nagyon szuper nap volt, mindenki jól érezte magát.

2018. november 9-án Bábszínház

A színészek kizárólag a célcsoport számára megírt darabbal készültek. Az előadás interaktív volt, a nézőket is bevonták a műsorba.

Beszámoló:

A bábszínház vagy bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, amelyet minden kor új hagyományokkal gazdagított. Az előadások eszközei, a bábok is nagy változatosságot mutatnak. Rövid jelenetek egymásutániságát láthattuk. Főleg állatok bőrébe bújva hangzott el sok bölcsesség, fejtörő és vicces jelenet. A tanodások nagy érdeklődéssel, figyelemmel nézték a műsort.

2018. november 16-án a gyerekeket elvittük a Szolnok Tisza moziba.  Ebbel szebb az élet című filmet néztük meg.

2018. november 29-én Karácsony, Mikulás megünneplése volt tanodánkban.

2018.december 31.-én zártuk Tanodai EFOP-3.3.1-16-2017-00079 számú projektünket.

Hollik Zsuzsanna

Gyermekjogi képviselő

Munkaidőben elérhető telefonszáma:

06/20/489- 9637

E-mail : zsuzsanna.hollik@ijb.emmi.gov.hu

Levelezési cím : 5006 Szolnok, Pf.:1

Hozzászólás

Megszakítás